Omgeving   

Putten
Putten is een landelijke gemeente in het hart van Nederland. De gemeente ligt gedeeltelijk in het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland, het Centraal Veluws Natuurgebied. Het noordwesten van de gemeente wordt begrensd door het Randmeer. Het grootste deel van het grondgebied van Putten bestaat uit het landelijke (agrarisch) buitengebied met een boeiend en afwisselend landschap van bossen, heide en weilanden.Ook elke woensdagmorgen is het weer een gezellige drukte in Putten tijdens de grootste warenmarkt van de Noordwest Veluwe.

Speulder & Sprielderbos
Het Speulderbos is één van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Kromme in wonderlijke bochten gegroeide eiken bepalen de sfeer. Het wordt in de volksmond wel het bos van de dansende bomen genoemd. Het bos is een paradijs voor (roof)vogels, herten en wilde zwijnen. Midden in het bos ligt het Solse Gat. Dit is een diepe eivormige kuil in het bos. Hier bestaat een legende over. Een gratis brochure kunt u ophalen bij de VVV Putten waarop de honden-los-gebieden staan. Het gebied is van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk.

Solse Gat        (officieel Solsche Gat)
Midden in het Speulderbos komt u een diepe eivormige kuil tegen. Dit is het Solse Gat. Staatsbosbeheer heeft de bodem van de kuil schoongemaakt en nu is er een waterrijk stukje natuur met bijbehorende planten en dieren. Het Solse Gat is gevormd door een grote klomp ijs die na de ijstijd was achtergebleven. Toen het ijs smolt bleef er een gat over. Het gat werd nog groter toen bewoners leem en grind uit het gat gingen gebruiken om wegen en huizen te bouwen. 
Veluwse sagen vertellen een heel ander verhaal. Op deze plek zou ooit een klooster hebben gestaan, door liederlijke gedrag van de monniken werden ze gestraft. In een woeste kerstnacht zonk het klooster weg in de aarde. Alleen de statige toegangsweg zou nog aan een klooster herinneren, en op gezette tijden zouden de klokken van het klooster nog hoorbaar zijn.


Fietsen, wandelen & activiteiten

Veenhuizerveld is omgeven door veel natuurschoon en vooral het bosgebied staat bekend om haar rijke flora en fauna. Hier vormen heidevelden, akkers, landgoederen, zandverstuivingen en vennetjes een landschappelijk geheel, dat uitnodigt tot bezoek.

Als u in de vroege morgen of in de schemer van de avond loopt of fietst in de omgeving kunt u zo maar oog in oog komen te staan met een wild zwijn, hert of andere dieren die op de Veluwe leven. Activiteiten ontbreekt het ook niet aan in de omgeving:

Activiteiten in omgeving:

- Sauna Drôme in Putten

- Mariahoeve in Putten

- De Tien Malen in Putten

- Putterstoomgemaal in Putten

- Forellenvisvijver in Putten

- Beeldentuin in Garderen

- Klimbos in Garderen

- S.O.S. events in Garderen / Uddel

- Wildpark het Aardhuis in Uddel

- Het verscholen dorp in Vierhouten

 

Ook voor kinderen is genoeg te doen in de omgeving:

- Bosbad Putten in Putten

- Strand Nulde in Putten

- Landgoed Schovenhorst in Putten

- Dolfinarium in Harderwijk

- Julianatoren in Apeldoorn

- Apenheul in Apeldoorn

- Oude ambachten & speelgoed museum in Terschuur

- Walibi World in Biddinghuizen

- Burgerszoo in Arnhem

- Openluchtmuseum in Arnhem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2023   www.veluwerecreatie.nl